IZVJEŠĆE SA VJEŽBE IZRADE GELENDERA ZA VODIČE A I D STANDARDA

Izvješće sa vježbe izrade gelendera za vodiče A i D standarda

 

Dana 13.10.2018. godine održana je vježba za vodiče A i D standarda na Koritima. Zajedničkim snagama SPV Rijeka i SPV Istra odradilo se puno. Iako se vježbi odazvao mali broj vodiča iz obje stanice, Sve je odrađeno kvalitetno i uz veselu atmosferu.
Okupili smo se u malom istarskom selu Brgudac odakle smo krenuli na uspon prema Koritima i Brajkovom vrhu. Po dolasku podno Brajkovog vrha odradili smo ponavljanje uzlova koji se koriste u Vodičkoj službi. Nakon toga pokazalo se vodičima izrada šumskog gelendera koji su zatim sami vježbali pojedinačno. Iza toga se pokazala izrada i stjenskog gelendera koji su svi vodiči mogli proći. Usput su se pokazale i tehnike osiguravanja i prijelaza pri susretu u suprotnom smjeru.

Kako je vježba bila i za D standard, Pokazalo se vodičima korištenje spravica za absail na blago položenoj padini, nakon čega se pristupilo 15-ak metara visokom smjeru za penjanje. Instruktori su osiguravali sa sidrišta, dok su se vodiči penjali. Druga dionica je bio lagano eksponirani gelender u stijeni na istoj visini koji su vodiči također prelazili uz osiguranje sa sidrišta. Zatim je slijedio absail svih vodiča koji su isprobali penjanje i prijelaz gelendera do sidrišta za absail.

Poslije toga smo napravili malu pauzu, nakon koje je slijedio zabavni dio vježbe, brzinsko slaganje 20-ak metara dugog šumskog gelendera sa 3 međusidrišta. Uz smijeh i zabavu vodiči su postizali vremena izrade od 2,30-9,00 minuta. Uz proglašenje pobjednika i roštilj veselilo se do kasno u noć..

Zahvaljujem se vodičima koji su prisustvovali vježbi, vodiču instruktoru Marijanu Janku i kandidatima za instruktore Saši Kardinaru i Davidu Jovanoviću iz SPV Istra na nesebičnoj pomoći pri realizaciji vježbe koja je pokazala da stanice vodiča mogu i zajednički odraditi i veće zadatke koji se pred njima nađu.

 

Voditelj vježbe:
Vodič instruktor
Zoran Popovski

Fotogalerija se nalazi na ovoj poveznici.

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019