O stanici

Zbog potrebe za organiziranim vođenjem po planinskim područjima HPS je osnovao i razvio stalnu stručnu Vodičku službu.
 
Sva stručna pitanja od važnosti za Vodičku službu HPS-a usklađuje Komisija za vodiče HPS-a. Komisija organizira i godišnji Zbor vodiča, zapravo skupštinu svih vodiča na kojoj se izvješćuje o radu u protekloj godini te raspravljaju i rješavaju sva pitanja od važnosti za Vodičku službu.
 
Planinarski vodiči HPS-a djeluju posredstvom stanica vodiča organiziranih po teritorijalnom načelu, uglavnom u većim hrvatskim gradovima. Stanice vodiča pružaju usluge planinarskog vođenja većim skupinama i manje iskusnim planinarima, pogotovo za orijentacijski ili penjački zahtjevnija planinska područja.
 
AKTIVNOSTI
 
Pomoć u organizaciji izleta
Stanica planinarskih vodiča Rijeka pruža pomoć u organizaciji planinarskih izleta svim zainteresiranim pojedincima i skupinama. Iskustvo i zanje naših vodiča dano vam na raspolaganje i pomoći ćemo riješiti sve probleme koji se u organizaciji ovakvih izleta javljaju , bilo da su jednodnevni ili višednevni.
 
Pohodi u prirodi moraju biti zadovoljstvo i mogu pružiti nezaboravne trenutke . Ako su izleti dobro pripremljeni , sve su pretpostavke neometanom doživljaju predviđene. Zato smo mi tu da vas riješimo glavobolja i nervoze , i da u skladu sa vašim mogućnostima i zahtjevima pripremimo sve. Dozvolite da vam pomognemo !
 
Osim pomoći u organizaciji , u mogućnosti smo pomoći educiranju vašeg članstva kroz školovanje. U dogovoru sa PD organiziramo i provodimo osnovne planinarske škole , zimske planinarske škole te visokogorske planinarske škole.
 
Vođenje planinarskih izleta
Pored pomoći u organizaciji izleta , stanica planinarskih vodiča Rijeka koa osnovnu djelatnost ima vođenje istih.
 
Edukacija i iskustvo naših vodiča neprocjenjivi su kako u pripremi tako i u vođenju pohoda. Vodičke usluge su od velikog značaja kad se stvari počnu odvijati neplanirano. Osim što HPS nalaže obvezno korištenje licenciranog vodiča, razum vam govori da na taj način prevenirate loše ishode izleta i brinete o svojoj i sigurnosti sudionika izleta.
 
Zadovoljstvo bezbrižnog i sigurnog izleta naš je cilj, a vaša potreba i nemojte se ustručavati iskoristiti pogodnost koja vam se pruža kroz naše usluge. Svaki takav, vođen izlet je i edukativan te na taj način napredujete i savladavate ciljeve koji su vam se činili nedostižnima. Pomaknite vlastite granice ne ugrožavajući svoju sigurnost i na taj način umanjite posljedice nepredviđenih situacija. Naši vodiči su se susretali sa situacijama koje Vama mogu biti nepremostiva prepreka ili problem. Znaju kako se nositi sa istima.
 
Ledenjačke ture
Turno ture
Turno skijanje je jedna od najljepših aktivnosti kojom se planinari skijaši mogu baviti u planinama. Objedinjuje razne aktivnosti u zimskim snježnim uvjetima. Od laganih rekreativnih tura, pa do onih dugih, napornih, kombiniranih s alpinizmom, te skijanje niz najstrmije i najzahtjevnije padine. Turno skijanjem mogu se baviti svi, kako oni najbolji skijaški majstori, tako i oni koji tek savladavaju prve zavoje na skijama. Dakako da su njihovi ciljevi različiti, no užitak kod početnika nije ništa manji. Cilj kod turnog skijanja nemora biti uvijek osvajanje vrha. Turno skijanje je kombinacija alpskog i nordijskog skijanja i planinarenja, pa nam time omogučuje planinarsku aktivnost koju ćemo izvesti uglavnom na skijama koje nam olakšavaju kretanje po zasnježenim planinskim predjelima kako pri usponu tako i pri spustu.
 
Za turno skijanje potrebna je posebna oprema koja se sastoji od skija, turno veza, turno pancerice, koje su puno fleksibilnije od alpskih, te nam omogučuju i hodanje bez skija kad moramo savladati zahtjevnije prepreke kod uspona. Sva ostala oprema je klasična planinarska oprema koju koristimo u zimskim i visokogorskim uvjetima. Svi vodiči SPV-a Rijeka obučeni su za vođenje planinara na zimske ture kako u našim planinama tako i u alpama. Svim zainteresiranim planinarima skijašima možemo organizirati odlazak na turu uz pravilnu pripremu ture i grupe koja odlazi na turu. Jer to je ipak najzahtjevniji dio turnog skijanja, dobar plan i priprema u interesu sigurnosti svakog učesnika kojeg želimo zdravog veselog i punog nezaboravnih dojmova dovesti kući, a ne samo odvesti u planinu. Obratite nam se a mi ćemo vam rado prenjeti naše znanje i iskustvo.
 
Via feratte
Via ferrata je izraz koji upotrebljavamo kada govorimo o visokogorskim planinarskim putevima koji su opremljeni, odnosno osigurani željeznim sajlama, klinovima, stepenicama i mostovima, koje planinar koristi kako bi lakše napredovao na tom putu. Ferrate se najčešće postavljaju na strmim, stijenovitim predjelima preko kojih bi prelazak bio nemoguć ili izuzetno težak i opasan običnom planinaru. U večini slučajeva via ferrate nam pružaju odličnu kombinaciju planinarenja i penjanja u prekrasnim stijenovitm ambijentima, za koje nam ne treba uže, kao ni alpinistička tehnika. 
Za savladavanje takvih ruta potrebna je posebna oprema pomoću koje se osiguravamo, a koja se sastoji od kacige, penjačkog pojasa i ferrata seta. Sva ostala oprema je klasična planinarska oprema koju koristimo u visokogorskim uvjetima. 
Ovakvi opremljeni putevi su sve više popularni u današnje vrijeme i nalazimo ih po čitavim Alpama, a naročito u Dolomitima, gdje su zapravo i nastale prve ferrate i to za vrijeme prvog svjetskog rata koje su koristili talijanski vojnici kako bi se lakše kretali zahtjevnim terenom. 
Svi vodici SPV-a Rijeka obučeni su za vođenje planinara po zahtjevnim turama ovakvog tipa, a svim zainteresiranima možemo organizirati odlazak na via ferratu uz pravilnu pripremu ture, sa naglaskom na sigurnost svakog učesnika.
 
Biciklističke rute
Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2024