Izvještaj sa vježbe održane 09.04.2016.

Iako je prognoza vremena za subotu predviđala kišu, zakazana vježba iz orijentacije se je održala i na sveopće oduševljenje sudionika vježbe, kiša nas je pustila da vježbu izvedemo do kraja.

Sakupili smo se u zakazano vrijeme u 9,00 sati u Loži na trgu Kastva.  Voditelj vježbe Bistričić Zoran je prisutne upoznao sa scenarijem vježbe, koji je bio podijeljen u tri točke. Kako je bilo svega  osam (8) sudionika sa Pročelnicom Anitom i Alanom Čančarević koji su imali dužnost pomoći na vježbi, dogovoreno je da odstupimo od predviđenog scenarija i da zajednički krenemo prema zadanim KT.

IMG_3376Pokazalo se da je ovakav način rada sa manjom grupom kvalitetniji.

Nakon predstavljanja turističko/topografske karte ovoga područja (1:25000) i topografske karte interpoliranog mjerila(1:15555) u kojoj sam označio KT.

Najprije su vježbenici trebali prepoznati stojnu točku sa koje smo krenuli, CREKVINA, na prvoj karti. Na drugoj karti zbog mjerila nije bila ucrtana stojna točka. Dakle prvi dio zadatka je bio odrediti azimute :

  • J.Mačkov vrh (azimut: 352o)
  • Stanić (azimut: 334o)
  • Majevi vrh (azimut: 332o)

Zajednički smo krenuli prema J.Mačkovom vrhu po azimutu i koristeći se usputnim orijentirima. Dogovoreno je da svatko iz grupe vodi određenu dionicu, kako bi svi sudjelovali u radu. Nakon što smo pronašli KT3, odlučili smo se na skračenje šetnice prema Mačkovom vrhu. Uspon na vrh i pogled koji smo dobili je bila zahvala za trud. Sa vrha smo provjerili kontra azimut prema stojnoj točki i za vježbu skinuli još dva azimuta za provjeru (Kamenjak, Obruč). Daljnji zadatak je bio pronaći bunar označen na karti, a zatim KT4. Usputno smo na raskršćima puteva, praktično određivali smjer kretanja prema zadanom azimutu. Predviđeno vrijeme trajanja vježbe se bližilo, a i nebo je najavljivalo kišu, te smo odlučili kratiti i KT2, KT5 preskočiti.

Vježba je završila u 13,00 sati na trgu u kafiću uz zasluženi odmor.

Prisutni na vježbi: Mirta Grandić, Robert Bilandžija, Željko Kokolić, Dorica Kaličanec, Zoran Uzelac, Mladen Konta, Alen Čančarević kao pomočnik, Anita Bistričić pročelnica SPV.

Ovim putem zahvaljujem se svim sudionicima na dobro održanoj vježbi.

Bistričić Zoran, Vodič instruktor HPS

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019