2016.09.24 – Vježba za A i D standard – IZVJEŠTAJ

 

U Kamniško – Savinjskim Alpama održana je 24.09.2016 prije odgođena vježba za vodiče A i D standarda. Za razliku od prvog pokušaja (18.09.2016), ovog puta je vrijeme bilo povoljno.

Za D standard je odabran zahtjevan neosiguran teren ali ujedno i najljepši dio istoimenih Alpi – prečenje Zeleniških špica, a za A standard isto tako zahtjevan nemarkirani put kroz Repov kot.

Smisao vježbe je prvenstveno bio dovođenje vodiča u zahtjevnu situaciju na terenu i njeno mentalno i fizičko savladavanje naučenim tehnikama. Time se obavlja i priprema za suočavanje s tako zahtjevnim situacijama. Svjedoci smo sve češćih odrona i sve kršljivijih terena gdje se osigurani planinarski putevi začas pretvore u neplaniranu situaciju koju jedan vodič mora znati riješiti.

Obnašam funkciju pročelnice Stanice planinarskih vodiča Rijeka, a za ovu priliku sam dobila puno pravo od instruktora Mršnika da preuzmem ulogu glavnog voditelja i organizatora vježbe.

Na vježbi je prisustvovalo ukupno 10 članova Stanice.

Na dijelu vježbe za A standard učestvovala su 3 pripravnika za vodiče i 2 vodiča. Voditelj vježbe za A standard je bio Alen Čančarević, vodič A, B i D kategorije.
Podnesen je izvještaj u kojem navodi da su se vodiči uspješno kretali po azimutu. Gornji dio Repovog kota zahtjeva i penjanje ocijene 1. po alpskoj ljestvici, te je na tom mjestu bilo predviđeno da se pomognu užetom. Izradu klasičnog školskog gelendera ovdje je zamijenio već postojeći alpski klin, tako da su se vodiči prilagodili terenskoj situaciji i svi uspješno prošli taj detalj.

Na vježbi za D standard je bilo prisutno 5 vodiča. Vježbu sam osmislila tako da svi prisutni vodiči osjete gdje su “tanki” i na čemu trebaju poraditi. Prečenje predviđenog grebena zahtjeva na par mjesta i korištenje spravica za samoosiguranje. Smisao je bila da se vodiči uz korištenje stečenog znanja snađu u novoj okolini, u zahtjevnom dinamičkom procesu.

Kasnijom analizom smo zaključili da je ovakav tip vježbe za vodiče vrlo koristan i potreban, te svakako treba nastavit s kontinuitetom ovakvog tipa pristupa vježbi.

Pročelnica
Anita BistričićVježba Kamniško-Savinjske Alpe

Fotogalerije:

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019