2016.02.27 – Turno skijanje – IZVJEŠTAJ

Proteklog vikenda, 27. veljače 2016., SPV Rijeka je održala svoju prvu ovogodišnju vježbu i to onu najzahtjevniju zimsku turno skijašku. Vježbi se odazvalo pet članova stanice Hrvoje Oreč, Branko Rađenović, Zoran Sekovanić, Božidar Glad i Anita Bistričić, te četiri gosta Dean Čolović, Danijel Pavić, Ljubo i Stelio (zaljubljenici u turno skijanje).

Krenuli smo sa Sviščaka preko Grčovca, u kojem smo se zaustavili na rubu šume i uživali malo u gustim pahuljama. Kože su spremne na skijama i mi za daljnji uspon od kojih 600 m.n.v. do vrha.

Kako smo se uspinjali savladavajući grapu, sa skijama na ruksacima, vrijeme se sve više pogoršavalo, vidljivost se smanjila, uvjeti otežali, vjetar ojačao, no znali smo da je dom gore otvoren i da vatrica gori, pa je odmah toplije.

Uslijedio je i najdraži dio ture, spust skijama skroz do Sviščaka.

Do doma na Sviščakima su stigli nešto kasnije oko 23:00 šestero Istrijana. Njihovu avanturu je okončala Gorska služba Ilirska Bistrica pod vodstvom Dekleve Vladimira.

http://www.primorske.si/Novice/Kronika/Cakala-bi-jih-tezka-noc

Smatram da je ova vježba bila uvod Stanice u ovu godinu i da nas je ostavila u uvjerenju kako smo njome doprinijeli iskustvu u zimskim usponima.

 

Pročelnica

Anita Bistričić

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019