Zapisnik 18.05.2017

Zapisnik sa sastanka SPV Rijeka
Sastanak Datum: 18.05.2017
Dnevni red
  1. Izvješće sa redovne skupštine Hrvatskog planinarskog saveza od 22.04.2017
  2. Izvješće sa sastanka Planinarske komisije UIAA u Velikoj Britaniji
  3. Najava pohoda na Dinaru 27.05.2017
  4. Razno
Broj prisutnih članova SPV Ri 10
Sastanak vodio Darko Mršnik
Zapisnik sastavio Predrag Radović
Trajanje sastanka počeo u 19:10 h a završio u 20:20 h

Umjesto pročelnice Anite Bistričić, sastanak je vodio dopročelnik Stanice Darko Mršnik.
Sastanak je započeo prihvaćanjem prijedloga Dnevnog reda.

AD1
Darko Mršnik podnio je izvješće o radu 28. Skupštine HPS-a održane u Zagrebu 22.04.2017. Izvješće se može pročitati na stranicama HPS-a.
Napomena: zapisnik Skupštine bit će objavljen u “Hrvatskom planinaru” br 6/2017.

Zoran Bistričić je dodao još nekoliko napomana i komentara na samu Skupštinu.
Napomenuo je nezainteresiranost članova – Skupštini su bili nazočni predstavnici samo 84 udruge, te rutinski način usvajanja pravilnika i izvješća.
Pojasnio je zašto je dao glas protiv usvajanja izvješća o gospodarenju imovinom Saveza: nije usaglašen način održavanja planinarskih domova te problemi sa Zakonom o pružanju usluga što sve onemogućuje očekivanje višu razinu usluge u planinarskim objektima (U pojedinim objektima usluga se može pružati samo osobama učlanjenima u HPS putem matičnih društava).
Sa šireg riječkog područja, Skupštini su prisustvovali predstavnici SPV Rijeka, PD Knezgrad, PD Opatija, HPD Platak

U sklopu prve točke dnevnog reda, Darko Mršnik je izvjestio i o radu sjednice Komisije za vodiče, koja se održala neposredno nakon Skupštine HPS-a (22.04.2017). Izvješće se može pročitati na stranicama HPS-a.

Zoran Bistričić je u dopuni izvješća napomenuo da se kroz promjene Statuta (članak 51) omogućilo ukidanje statusa VDI i njegovo uključivanje unutar vodičke licence A standarda kao osnovni korak u školovanju licenciranih vodiča.
Zbog lakše komunikacije između pojedinih članica HPS-a osnovana je Komisija za koordiniranje rada Stanica vodiča.
Od samog osnivanje SPV Rijeka, njezini članovi su aktivno uključeni u rad planinarskih udruga, tako da se uvijek traže mladi kadrovi koji će se aktivno zastupati naše područje.

Darko Mršnik je primjetio da se uz rotacije od 4 godine može osnažiti uloga Stanice na Skupštini i upravljanju Komisijama i Izvršnim odborom. Pri tome bitnu ulogu imaju Stanice vodiča.

AD2
Darko Mršnik je na sastanku Planinarske komisije UIAA u Velikoj Britaniji sudjelovao kao predstavnik Hrvatske. Ukratko nas je izvjestio o radu Komisije. Članovi Planinarske komisije UIAA su vodiči i instruktori pojedinih nacionalnih saveza. Svi vodiči UIAA uživaju veliko povjerenje koje je konstantno potrebno opravdavati kvalitetom rada. Izvješće se nalazi na stranicama HPS-a.
Unutar članica UIAA potiče se suradnja sa osiguravateljima, te se želi planinarima omogućiti odabir nivoa zaštite i shodno tome i plate članarinu Planinarskom savezu. U okviru svoje članarine planinari bi bili i primjereno osigurani.
Samo iz takvog dogovora osiguravatelja i Planinarskog saveza će proizaći i adekvatna pravna i odgovorna zaštita planinara i vodiča.
Potrebno je omogućiti planinarima mogućnost odabira nivoa članarine i sukladno tome očekivani nivo usluge.

AD3
U sklopu najave pohoda na Dinaru predviđenog za 27.05.2017, Alen Čančarević (koordinator vodičke službe HPS-a kod organizacije pohoda), iznio je ukratko nivo priprema i očekivanja organizatora za ovogodišnji pohod.
Okupljanje i početak pohoda je predviđana za 27.05.2017 u 08:00 i Glavašu. Za sigurnost na terenu zaduženi su članovi HGSS Stanice Šibenik i SPV Šibenik.
Očekuje se veliki broj učesnika iz Hrvatske i inozemstva.

Razno
– Darko Mršnik pročitao je izvješće o susretu vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza u Sviščakima koji je održan 13. i 14.05.2017.
Cjelovito izvješće nalazi se na stranicama HPS-a.
Zoran Bistričić i Milivoj Filipović dobili su nagradu za zbližavanje naših dvaju planinarskih saveza.

– Najavljen je tečaj za A standard za kraj rujna. Voditelj tečaja bit će Zoran Popovski.

– Zoran Uzelac ukazao je na problem duljine važenja vodičke licence kod prvog produljenja. Naime, duljina važenja iskaznice određuje se na 3 godine računato od godine kad je stečen status pripravnika (u procesu školovanja). Nakon polaganja ispita A standarda, duljina važenja ostaje nepromjenjena, tako da za prvo produljenje ne vrijedi rok od 3 godine (ovisno o proteklom vremenu između školovanja i polaganja ispita).
Darko Mršnik je rekao da u tom slučaju u okviru Stanice treba uzeti u obzir i vrijeme koje je vodiču preostalo za ispunjenje uvjeta za produljenje licence.
Zoran Bistričić je napomenuo da je to potrebno riješiti u okviru izmjena Pravilnika u dijelu gdje se govori o duljini trajanja i načinu produljenja licence.

Zaključak je da se pročelnica od strane SPV Rijeka potakne na pokretanje problema duljine trajanja licence.

Sastanak je zaključen u 20:20

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019