31.05.2017 – Vježba D standarda – Veli vrh

S posljednjim danom svibnja, u popodnevnim satima, Stanica planinarskih vodiča Rijeka organizirala je vježbu svojih članova, točnije vodiča D standarda. Vježba se odvijala na stijenama penjališta Veli vrh u zaleđu Rijeke.
Obzirom na predstojeću sezonu i odlaske u više gorje, cilj vježbe je bio vođenje osoba po osiguranim planinarskim putevima. U svrhu vježbe na penjačkim smjerovima postavljena je od užeta sigurnosna linija, tzv. “gelender” duljine cca 50m. Na gelenderu, točnije poligonu, su prisutni članovi simulirali vođenje osobe uz korištenje osobne sigurnosne opreme za zaustavljanje pada, “via ferrata set”. Obzirom na zahtjevnost poligona, isti se prelazio u parovima gdje je jedan član glumio vodiča, a drugi vođenu osobu. Poligon se prelazio u oba smjera kako bi se svi prisutni izmjenili u obje uloge.
Vježba je završila zajedničkom analizom na kojoj je zaključeno da je pred sezonu “alpi” vrlo korisno obnoviti znanja i provjeriti svoje fizičke sposobnosti te da bi unutar stanice bilo korisno imati nešto zajedničke tehničke opreme.

Voditelj vježbe
Danijel Frleta

Galerija fotografija

p.s.
ako imate fotografije s ove vježbe koje bi rado podjelili s ostalima, pošaljite ih na adresu: predradovic@gmail.com

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019