2017.10.08 – Orjentacija – IZVJEŠTAJ

Najavljenoj vježbi iz orijentacije, s mjestom održavanja Platak,  odazvalo se 18 vodiča iz SPV Rijeka. Predviđeno vrijeme početka vježbe bilo je u 10:00 sati.

S obzirom da se na Platku u tom terminu održavao tečaj za školovanje vodiča A kategorije pod vodstvom Komisije za školovanje vodiča HPS, od pročelnice stanice je došla ideja da se istovremeno održi terenska vježba na terenima Platka sa tečajcima i vodičima.

Zamišljeno je da vodič ima u grupi nekoliko tečajaca kao klijente, s time da se i sami tečajci aktivno uključe u pronalaženju KT.

Na samom početku vježbe, u predavaoni, predstavljen je zadatak i što se očekuje od kandidata, a ujedno se ponovila osnova orijentacije, što je bilo naročito korisno za polaznike tečaja.

Zadatak je bio zamišljen kao okupljanje sudionika svih zajedno na terasi ispred doma, određivanje vodiča koji se predstavio i grupu odveo do donje stanice žičare Radeševo. Tu su se napravile manje grupe. Svaka grupa je na karti trebala odrediti stojno mjesto, prema zadanom azimutu prepoznati tri uočljiva vrha, sa kojih ja dan azimut i udaljenost do slijedeće stojne točke na koju su se grupe trebale pojedinačno uputiti. Tamo su od instruktora dobiti listić s 5 KT koje je trebalo pronaći, krećući se po zadanom azimutu i udaljenosti u metrima.

Postavljeni zadatak uglavnom su svi riješili u vremenu od l sata.

Dan je bio sunčan, bez vjetra, tako da je boravak u prirodi bio ugodan, što je sigurno doprinijelo brzom riješavanju zadatka.
Vježba je završila u 13:00 sati.

 

Vodič instruktor

Zoran Bistričić

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019