Proveden je ispit za A standard na Poklonu

Poklon, 27.11.201626.-27.11.2016. godine u organizaciji Komisije za vodiče proveden je ispit za A standard u planinarskom domu Poklon, a provela ga je ispitna komisija u sastavu Bistričić Zoran, Popovski Zoran, Glad Božidar i Bistričić Anita. Ispitu je pristupilo 10 pripravnika iz HPD Sokolac, PD Skitači, PD Tuhobić, PD Kamenjak, HPD Učka i PD Viškovo. Svi su uspješno položili ispit i stekli naziv Vodič HPS-a tj. tradicijski naslov “Vodič društvenih izleta”.
Prvi dan kandidati su pisali ispitni test u trajanju od dva sata. Poslije ručka kandidati su dobili pismeni dio ispita iz orijentacije. Nakon pregleda testova kandidati su usmeno ispitani na netočne odgovore uz dodatna ispitna pitanja, uglavnom praktična i iskustvena iz planinarskog okruženja gdje se mogla vidjeti njihova stvarna spremnost za odgovornost u vođenju. Osim usmenog dijela ispitivanja teorije i orijentacije, kandidate se ispitivalo prvu pomoć i upotrebu čvorova. Na kraju dana kandidati su dobili zadatak da svaki pojedinačno opiše i pripremi jedan izlet za grupu planinara svoga PD. Nakon toga je slijedio razgovor s kandidatima o pripremljenom izletu.
Drugi dan bio je predviđen za ispitnu turu. Podijelili smo grupu na dva dijela i krenuli sa dva smjera na Crikveni vrh (1010 mn.v.) iznad Poklona. Osim klasičnog vođenja grupe, određivao se smjer kretanja putem kompasa, a na strmom dijelu staze kandidati su izradili šumski gelender. U povratku smo pred kandidate postavili zadatak da se što prije spuste prema pl.d.Poklon, dakle trebali su izabrati najkraći put, bespuće i dovesti grupu u dom. Osim orijentacije trebali su pokazati spretnost kretanja po izrazito skliskom terenu, zbog kiše koja neprestano pada već mjesec dana na ovom području. Obje grupe su došle u predviđeno vrijeme, 11:30 sati u pl.dom i time je ispit bio završen.

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019