Bernard Margitić (1956 – 2016)

Bernard Margitić

Bernard Margitić

Naglo i iznenadno, u Zagrebu je 28. 11. preminuo Bernard Margitić, jedan od najistaknutijih članova HPD-a „Željezničar“ i dužnosnika Hrvatskog planinarskog saveza.

Bernard Margitić bio je svestran planinar i izniman popularizator planinarstva. Cijeli je život posvetio planinarstvu. Prve planinarske korake napravio je u HPD-u „Zagreb-Matica“, a od 1982. član je HPD-a „Željezničar“. U HPD-u „Željezničar“ sedam je godina vodio sekciju Gorani. Vodio je šest planinarskih škola i tri male planarske škole iz koje je nastala sekcija OSA. Bio je među osnivačima sekcije visokogorskog planinaernja. Angažirao se kao markacist u uređivanju planinarskih putova, a također je dao nemjerljiv doprinos u svim aktivnostima vezanim uz planinarske putove, planinarske kuće, zaštitu prirode, planinarska priznanja, rad s mladima i u svim drugim djelatnostima kojima se bavio. Velik doprinos dao je i svojim informatičkim znanjem. Kao planinarski vodič organizirao je i vodio više stotina izleta, tura i pohoda. Od 2003. do 2005. obnašao je dužnost predsjednika HPD-a „Željezničar“.
Posebno se istaknuo i kao član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza u pet mandata. U Hrvatskom planinarskom savezu također je bio član Komisije za planinarske putove i Komisije za vodiče. Dao je velik doprinos kao pročelnik potkomisije za vodiče društvenih izleta, radio je na obnovi Hrvatske plananinarske obilaznice i Velebitskog planinarskog puta a kao markacist instruktor sudjelovao na velikom broju tečaja za markaciste. Za svoj svestrani planinarski angažman primio je sva najviša priznanja HPS-a: brončani znak 1985, srebrni znak 1995, zlatni znak 2000 i plaketu 2005. godine. Godine 2009. primio je godišnju nagradu za najboljeg dužnosnika Hrvatskog planinarskog saveza.

Stanica planinarskih vodiča Rijeka © 2019